De Republiek China (ROC) staat beter bekend als Taiwan omdat het land waarover de regering van de ROC soeverneiniteit uitoefent, hoofdzakelijk het grote eiland Taiwan omvat, gelegen in de Westerse Pacific halverwege tussen Japan en de Filippijnen. Daarnaast bestuurt het een aantal kleinere eilanden waaronder de Penghu Archipel (de Pescadores), Kinmen en Matsu. Samen beslaan Taiwan en bijbehorende eilanden een oppervlakte van ongeveer 36.200 vierkante km (13.970 vierkante mijl) _ zowat de oppervlakte van Nederland _ en tellen ze 23 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is groter dan drie vierde van de landen in de wereld.

De rotsformaties gevormd door wind- en zee-erosie op Peace Island nabij de kust van
Keelung, zijn een belangrijke toeristische trekpleister in Noordoost-Taiwan.
(Tang Wei-kuang, foto ter beschikking gesteld door de Dienst voor Toerisme)

Het eiland Taiwan is 394 km lang en op het breedste punt 144 km breed. Meer dan 60 procent van het landschap is bergachtig. Er zijn ruim 60 bergtoppen van meer dan 3.000 m, waarvan de Yu Shan (Mount Jade) met bijna 4.000 m de hoogste is. Meer dan de helft van het eiland is met bossen bedekt en voor de rest is nog geen kwart geschikt als bouwgrond. Tot Taiwan wordt ook een aantal kleinere eilanden gerekend, waaronder de Pescadoren (met Penghu als grootste eiland) en enkele eilanden voor de kust van China, waarvan Matsu en Kinmen (ook wel Quemoy genoemd) de voornaamste zijn. Taiwan claimt tevens enkele eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

Klimaat
Het eiland is gezegend met een grote verscheidenheid aan klimaattypes op een relatief kleine oppervlakte, van tropisch tot gematigd. Door de combinatie van de vruchtbare bodem en een overvloedige regenval, kan er in de landbouw vrijwel elke soort fruit of groente worden gekweekt. Door deze factoren is het eiland ook een waar recreatieparadijs. In de winter kan men er skiën op de besneeuwde hellingen van de berg Hehuan in de provincie Nantou, en vervolgens amper 200 km verder in de provincie Pingtung op de zuidelijke punt van het eiland, bij zachte temperaturen duiken naar de koraalriffen.

De kleinere eilanden hebben hun eigen, uniek natuurschoon, zoals de basaltkolommen op één van de Penghu-eilanden en de warmwaterbronnen langs de kusten van Green Island en Turtle Island.

Taiwan heeft een tropisch klimaat in het zuiden en is subtropisch in het noorden. De zomers zijn heet en vochtig en duren van mei tot oktober; de winters zijn meestal zacht en vochtig. De warmste maand in Taipei is juli met temperaturen van 24 tot 33°C. De koudste maand is februari met 12 tot 18°C.

Taiwan heeft te maken met twee moessonperiodes, één in het noordoosten (zes maanden van oktober tot maart) en één in het zuidwesten (vijf maanden van mei tot september). Het eiland ligt ook op het pad van tropische cyclonen (in Oost-Azië ‘typhoons’ genoemd), die vooral in de maanden juli, augustus en september voorkomen. Deze stormen veroorzaken vaak veel schade, vooral aan gewassen. Ze zijn echter ook de grootste bron van water voor Taiwan.

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Taipei is ruim 2.100 mm. De droogste maand is november met gemiddeld 66 mm neerslag; de natste maand is augustus met gemiddeld 305 mm.

Bron: EVD & “De Republiek China in één Oogopslag” Uitgever: Government Information Office