Historisch tijdbestek van Taiwan

1624 De Nederlandse Oostindische Compagnie richt een basis op in het zuidwesten van Taiwan    en stelt er Chinese arbeiders te werk op de rijst- en suikerrietplantages. Kleine aantallen Chinese en Japanse handelaars, vissers en piraten brachten in de afgelopen eeuwen korte bezoeken aan Taiwan, ook al was het sinds vele duizenden jaren de thuis van de Austronesische volkeren.

Een opstelling in een museum stelt de Changbin-cultuur voor die dateert van het Paleolithicum tot ca. 5.000 jaar geleden. Toen floreerde deze cultuur in Taitung. (Chang Su-ching)

1626
Spaanse avonturiers uit de Filippijnen richten basissen op in Noord-Taiwan maar worden in 1642 verdreven door de Hollanders.

1662 Een leger onder leiding van Zheng Cheng-gong (Koxinga) zoekt een toevluchtsoord voor de Mantsjoe veroveraars van de Chinese Ming-dynastie (1368-1644) en verdrijft de Nederlanders op Taiwan om er een nieuw koninkrijk te installeren.

1683 De strijdkrachten van de Ching vallen de west- en noordkusten van Taiwan binnen.

1885 Taiwan wordt uitgeroepen tot een provincie van het Imperium van de Ching.

1895 Als gevolg van de nederlaag in de oorlog met Japan, ondertekent de regering van de Ching het ‘Verdrag van Shimonoseki’ en staat Taiwan af aan Japan dat het eiland bestuurt tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945.

1911-1912 Chinese revolutionairen brengen de Ching-dynastie ten val en richten de Republiek China op.


1943
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet de leider van de ROC, Generalissimo Chiang Kai-shek, President Franklin Roosevelt en de Britse Premier Winston Churchill in Caïro. Verschillende dagen na de Conferentie wordt een gezamenlijk communiqué uitgevaardigd, bekend als de “Verklaring van Caïro”, dat stelt dat “… alle grondgebieden die Japan van de Chinezen heeft gestolen, zoals Mantsjoerije, Formosa [Taiwan] en de Pescadores [Penghu Islands], zullen terug aan de Republiek China worden toegewezen.”

1945 Na de Tweede Wereldoorlog, is er de overgave van de Japanse militairen in Taiwan en de ROC regering verklaart het eiland tot een provincie van de ROC (Republic of China).

1947 De Grondwet van de ROC werd op 1 januari afgekondigd in Nanjing op het vasteland en moest van kracht worden op 25 december. In maart en de maanden die daarop volgen, onderdrukken ROC troepen vanuit het vasteland een grootschalige opstand van Taiwanezen, later het February 28 Incident genaamd.

1948 Tijdens de burgeroorlog in China tussen de ROC-regering geleid door de KMT (Kuomintang), en de rebellen van de Chinese Communistische Partij (CCP), wordt de Temporary Provisions Effective During the Period of Communist Rebellion bepaald die de Constitutie vervangt en de presidentiële bevoegdheden gevoelig uitbreidt.


1949
De ROC regering en 1.3 miljoen Chinezen wijken uit naar Taiwan en de CCP richt op het vasteland de Volksrepubliek China op. De krijgswet wordt afgekondigd en blijft van kracht tot 1987. Van dat moment, worden Taiwan en het Chinese vasteland elk door een verschillende regering bestuurd.

1971 De ROC trekt zich terug uit de Verenigde Naties in afwachting van de stemming in de Algemene vergadering om de Chinese zetel aan de autoriteiten in Peking over te dragen.

1979 Manifestanten voor de democratie die in de zuidelijke stad Kaohsiung demonstreren, worden door de KMT-regering opgepakt, veroordeeld wegens opruiing door een militaire rechtbank en voor vele jaren opgesloten in de gevangenis. Sommigen van hen spelen later met hun advocaten een hoofdrol in de formatie en de ontwikkeling van de grootste oppositiepartij, de Democratic Progressive Party (DPP).

1987 De Krijgswet wordt in juli opgeheven en het democratiseringsproces gaat in een hogere versnelling.

1991 De Temporary Provisions Effective During the Period of Communist Rebellion worden afgeschaft. Tot 2005 wordt de Grondwet van de ROC zeven maal herzien om ze aan de actualiteit aan te passen.

1996 De ROC houdt de eerste rechtstreekse presidentsverkiezing. Lee Teng-hui en running mate Lien Chan van de KMT winnen met 54% van de stemmen.

2000 DPP kandidaten Chen Shui-bian en Lu Hsiu-lien worden met 39% van de stemmen verkozen tot respectievelijk president en vice-president waarmee een eind komt aan 55 jaar KMT heerschappij. Dit is de eerste overdracht van het uitvoerende gezag tussen politieke partijen in Taiwan.

2004 Samen met de derde rechtstreekse presidentsverkiezingen wordt voor de eerste keer een nationaal referendum georganiseerd. Chen en Lu worden herverkozen met een nipte meerderheid.

2008 KMT kandidaten Ma Ying-jeou en Vincent Siew worden verkozen tot respectievelijk president en vice-president van de ROC met 58% van de stemmen. Dit is de tweede overdracht van het uitvoerende gezag tussen politieke partijen in Taiwan.

Bron: “De Republiek China in één Oogopslag” Uitgever: Government Information Office