Reis
Taiwan heeft twee internationale vliegvelden: het Taiwan Taoyuan International Airport (CKS) in Taipei en het Kaohsiung International Airport (KHH) in Kaohsiung. KLM heeft met China Airlines en Eva Air achttien gecombineerde wekelijkse vluchten tussen Schiphol en Taipei. Er zijn vijftien lokale vliegvelden verspreid over het eiland, die worden bediend door vijf lokale luchtvaartmaatschappijen.

Meer informatie:

Van en naar het vliegveld
Het vliegveld Taiwan Taoyuan International Airport ligt op ongeveer 40 kilometer van de stad (circa een uur reistijd). Een veel gebruikt vervoermiddel is de taxi. Daarnaast vertrekken iedere 20 minuten bussen naar de stad. Ook gaan er bussen naar Hsinchu, Taichung, Changhua, Tainan en Kaohsiung. Sinds januari 2007 verbindt de Taiwan High Speed Rail het vliegveld met de stad. Hiermee reist u ook in 90 minuten van Taipei naar Kaohsiung.
Kaohsiung International Airport ligt op 11 km van de stad Kaohsiung (ongeveer 20 minuten reistijd). De meest gebruikte vervoermiddelen zijn de taxi en de bus.

Meer informatie:

In de stad
In Taipei rijden ongeveer 20.000 taxi’s, die allemaal met een meter zijn uitgerust. Houd er rekening mee dat de taxichauffeur zelden Engels spreekt of leest. Het is verstandig om een kaartje mee te nemen met het verblijf- en bestemmingsadres in het Chinees. Hotels kunnen hierbij helpen. Het gebruik van taxi’s is zowel overdag als ’s nachts ook voor vrouwen veilig.
Tussen de steden worden vanuit Taipei verbindingen onderhouden door shuttlebussen. Deze kunnen zeer luxueus zijn, met bijvoorbeeld individuele tv-schermen en airconditioning. Het Mass Rapid Transit System (MRT) in Taipei verbindt op comfortabele en snelle wijze het grote gebied rond de stad. Met de trein kunt u vanuit Taipei het hele eiland bereiken.

Meer informatie:

Visa
Voor bezoeken van minder dan dertig dagen is geen visum nodig. Vereist zijn een paspoort met een geldigheid van ten minste zes maanden na de vertrekdatum en een herbevestigd vliegticket voor een uitgaande vlucht binnen deze periode. Verlenging van het verblijf is dan niet mogelijk.
Een visum met een geldigheidsduur van maximaal zestig dagen (landing visa) kunt u verkrijgen bij aankomst op het vliegveld. Daarvoor heeft u nodig: een pasfoto, een paspoort met een geldigheid van ten minste zes maanden na de vertrekdatum en een herbevestigd ticket voor een uitgaande vlucht binnen zestig dagen.
In alle andere gevallen moet u een visum (single entry of multiple entry) aanvragen bij de visumafdeling van het Taipei Representative Office in Den Haag.

Meer informatie:

Gezondheid
Inentingen zijn niet verplicht. Geadviseerd wordt gammaglobuline in te nemen bij onverhoopte aanvallen van difterie, tetanus, pokken en buiktyfus. Daarnaast is het aan te raden om water te koken voordat u het drinkt. Veel hotels en restaurants bieden mineraalwater in flessen aan.

Meer informatie:

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR): www.lcr.nl

Hotels
Taiwan kent een grote variëteit aan hotels. De grotere hotels hebben fitnessvoorzieningen, sauna’s en vergader- en presentatiefaciliteiten.

Meer informatie:

Creditcards
De meeste creditcards worden overal in hotels, winkels, supermarkten en warenhuizen geaccepteerd.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht. In restaurants en hotels wordt vaak 10 procent bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd. Het is echter wel gebruikelijk om wisselgeld achter te laten bij het betalen van de rekening. Kruiers bij vliegvelden en hotels ontvangen gemiddeld 50 tot 100 NT dollar fooi per stuk bagage. Het geven van fooien in taxi’s is evenmin verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld, bijvoorbeeld bij het helpen met de bagage.

Munteenheid
De munteenheid is de New Taiwan dollar (NT dollar). De koers daarvan bedraagt 100 NT dollar = 2,18 euro (koers 25 maart 2009).

Meer informatie:

 

Feestdagen 2009

1-3 januari Nieuwjaarsdag en Stichting van de Republiek
17 januari – 25 februari * Chinees Nieuwjaar
28 februari Herdenking van de vrede
5 april Tomb Sweeping Day
1 mei Dag van de Arbeid
19 mei Geboortedag van Boeddha
19 juni * Drakenbootfestival
25 september * Mid-herfstfeest
28 september Geboortedag van Confucius
10 oktober Nationale dag (Double 10)
25 oktober Retrocession Day, einde van de Japanse bezetting
31 oktober Geboortedag van Chiang Kai-Shek
12 november Geboortedag van Sun Yat-sen
25 december Kerstmis en Dag van de Grondwet

* varieert jaarlijks

Openingstijden
Bedrijven: van 9.00 tot 17.30 uur (maandag t/m vrijdag); van 9.00 tot 12.00 uur (zaterdag).
Overheid: van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur (maandag t/m vrijdag); van 8.30 tot 12.00 uur (zaterdag).
Banken: van 9.00 tot 15.30 uur (maandag t/m vrijdag); van 9.00 tot 12.00 uur (zaterdag).
Winkels: geen vaste openingstijden. Veel winkels zijn elke dag van 10.00 tot 22.00 geopend, maar sommige openen en sluiten eerder en/of zijn op zondag gesloten. Er zijn in Taipei en andere grote steden ook veel convenience stores, die 24 uur per dag open zijn.

Tijdverschil
In Taiwan is het zeven uur later dan in Nederland (gedurende de zomertijd zes uur).

Voltage
In het algemeen is de elektriciteitsspanning 110 volt wisselstroom. Veel huizen en hotels hebben ook enkele 220 voltuitgangen.

Taal
Mandarijn is de officiële taal in Taiwan. Daarnaast wordt met name in het zuiden en op het platteland Taiwanees gesproken. Engels is de meest gesproken buitenlandse taal.

Meer informatie:

Bron: EVD