In toenemende mate krijgen buitenlandse bedrijven te maken met Chinese censuur. Bekende internationale hotelketens, kledingmerken en luchtvaartmaatschappijen worden door Beijing onder druk gezet zich te schikken naar de Chinese visie dat Taiwan Chinees grondgebied is.

De Chinese luchtvaartautoriteit Civil Aviation Administration of China (CAAC) verstuurde in april een instructie naar 36 buitenlandse luchtvaartmaatschappijen om de vermelding van Taiwan als land van bestemming op hun websites en promotiemateriaal te wijzigen in deelgebied van China. De CAAC dreigde met maatregelen indien luchtvaartmaatschappijen zich niet zouden houden aan de opgelegde censuur.

Het Witte Huis betitelde dit als ‘Orwelliaanse onzin’ en deed een oproep aan Beijing op hiermee op te houden. In de uitgegeven verklaring zegt het Witte Huis dat “China’s pogingen om zijn censuur en politieke correctheid naar Amerikanen en de rest van de vrije wereld te exporteren zal worden weerstaan.”

Deze druk heeft alles te maken met de ‘scherpe macht’ van China waar het Westen vaker mee te maken zal krijgen, waarschuwt Tom Chou, de ambassadeur van Taiwan in Nederland, in een recentelijk verschenen interview in het Financieele Dagblad.

Deze opgelegde zelfcensuur betekent een inbreuk op de rechterlijke soevereiniteit van andere landen. Het dwingende en onredelijk gedrag van de Chinese overheid is een eerste poging ooit, om op directe wijze zijn bestuursmacht op bedrijven en burgers van andere landen te laten gelden.

Bovendien, is de censuur in strijd met de regels van de vrije markt van de Wereldhandelsorganisatie WTO en treft deze de rechten en belangen van de consument in Taiwan en in andere landen.

De wetten, overeenkomsten en rechterlijke uitspraken van belangrijke landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en Canada gaan er vanuit dat Taiwan en China twee verschillende entiteiten en jurisdicties zijn.

De regeringen van deze landen zouden deze kwestie met een gecoördineerde response in de richting van de Chinese regering kunnen oplossen. Toegeven aan de grillen van Beijing en het niet bijstaan van de eigen multinationals om op te komen tegen de Chinese politieke druk zal slechts leiden tot meer druk en
het aantasten van de eigen jurisdictie en soevereiniteit verder aanmoedigen.