De Amerikaanse regering heeft op 21 september officieel het Congres in kennis gesteld van de verkoop van een moderniseringspakket voor de  opwaardering van F-16A/B gevechtsvliegtuigen aan Taiwan, inclusief de training van piloten en de levering van reserveonderdelen.


Het totaalpakket ten bedrage van US$ 5,85 miljard bevat tal van geavanceerde systemen om de bestaande F-16 A/B vloot te moderniseren. De regering van de Republiek China (Taiwan) had twee jaar geleden door middel van een Letter of Request (LOR) gevraagd om modernisering van de F-16A/B vloot van de luchtmacht.


 


Het Witte Huis heeft met de goedkeuring van de verkoop op proactieve wijze gereageerd op ons verzoek. Sinds het aantreden van president Ma, heeft de Amerikaanse regering voor US$ 18,3 miljard aan wapenverkopen aan Taiwan goedgekeurd, waaronder dit moderniseringspakket. Het betreft het grootste bedrag van de afgelopen 10 jaar. De Amerikaanse regering demonstreert hiermee de bereidheid om verplichtingen jegens Taiwan op basis van de Taiwan Relations Act en de ?Six Assurances?  na te komen en toont tevens haar betrokkenheid bij de vrede en veiligheid in de Straat van Taiwan.  De regering van de Republiek China (Taiwan) spreekt haar lof en waardering uit voor deze ferme stap van de Amerikaanse regering.


 


Wij zullen nauw blijven samenwerken met de Verenigde Staten om onze nationale veiligheid te versterken en de vrede en veiligheid in de Straat van Taiwan te bewaren, en bij de Verenigde Staten aandringen op continuering van de verkoop van wapen en systemen die nodig zijn voor onze defensie. Wij hebben de overtuiging dat dit ook in het belang is van de betrokken partijen in de regio.