De Europese Commissie heeft gisteren unaniem besloten tot afschaffing van de visumplicht voor Taiwanese reizigers. De vrijstelling geldt voor alle 25 landen die vallen onder het Schengenverdrag, waaronder de 22 lidstaten van de Europese Unie en de drie niet-EU landen: Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De vrijstelling geldt ook voor de drie EU-lidstaten die niet tot het Schengenverdrag zijn toegetreden, te weten Roemenie, Bulgarije en Cyprus. 


De Europese Commissie wees op het feit dat de EU de vierde grote handelspartner van Taiwan is en tevens een belangrijke bestemming voor toeristen en zakenlui uit Taiwan. De commissie verwacht dat afschaffing van de visumplicht zal leiden tot een groei van 30 procent van het aantal Taiwanese toeristen naar Europa, verbetering van de civiele contacten en meer kansen voor het bedrijfsleven. 


?De visumvrijstelling is verleend ondanks het feit dat de EU Taiwan niet erkend als soevereine staat en geen diplomatieke of formele betrekkingen onderhoudt met Taiwan,? aldus de EU in een uitgegeven verklaring. 


President Ma Ying-jeou noemt dit besluit een motie van vertrouwen in de Republiek China op Taiwan en zijn bevolking, dat zal bijdragen aan de bevordering van de economische en culturele uitwisseling tussen Taiwan en landen in Europa. Tot nu toe kennen 96 landen en gebieden een visumvrijstelling voor reizigers uit Taiwan en zal dit aantal binnenkort de 100 kunnen passeren, aldus president Ma.


 De visumvrijstelling geldt voor een verblijf tot maximaal 90 dagen binnen een periode van zes maanden en zal eind januari 2011 ingaan.