Uit de internationale gemeenschap zijn lovende reacties ontvangen op de gehouden verkiezingen van afgelopen zaterdag op Taiwan. President Ma Ying-jeou van de Kuomintang (KMT) behaalde met 51,6 de overwinning op zijn tegenkandidaten Tsai Ing-wen van de Democratische Progressieve Partij (DPP) en James Soong van de People First Party (PFP), die respectievelijk 45,63 en 2,77 procent van de stemmen binnen haalden. Met dit resultaat kreeg president Ma het mandaat voor een tweede ambtstermijn en wordt de verkiezingsuitslag gezien als een bevestiging voor het voortzetten van zijn gevoerde beleid van ?geen hereniging, geen onafhankelijkheid en geen militair geweld? in de afgelopen vier jaren.


 


?De EU verwelkomt de verbeteringen in de betrekkingen tussen de beide zijden van de Straat van Taiwan in de afgelopen vier jaren, en ik hoop dat deze trend zich zal voortzetten,? aldus de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, Catherine Ashton.


 


Het Amerikaanse State Department feliciteert president Ma met zijn overwinning en zegt in een verklaring uit te zien naar de samenwerking met Ma en de leiders van beide politieke partijen om  de sterke economische banden en contacten te continueren.


 


De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, reageert alsvolgt: ?De gehouden verkiezingen voor president en parlement op Taiwan laten een bloeiende democratie zien.?


 


De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Koichiro Gemba, zegt in een reactie dat zijn land ?de ordelijk verlopen verkiezingen als teken beschouwen van een gevestigde democratie.?  


De Japanse regering verwacht ? een voortzetting en stabiele ontwikkeling van de samenwerkingsrelatie met Taiwan, gelet op de hechte economische betrekkingen en het drukke personenverkeer,? aldus minister Gemba.


 


President Ma zegt zijn overwinning niet als een persoonlijke overwinning te zien, maar als een zege die toekomt aan het volk van Taiwan.  ?Democratie is hetgeen Taiwan met trots naar kan verwijzen in de internationale gemeenschap, en de verkiezingen vormen de concrete manifestaties van de democratie,? aldus regeringswoordvoerder en minister Philip Y.M. Yang.