JCL Logistics heeft in ‘s-Heerenberg een nieuw distributiecentrum geopend dat speciaal is gebouwd voor de Taiwanese fietsenfabrikant Giant.

In het nieuwe centrum, dat is aangebouwd aan het Europese crossdock van JCL, worden fietsen, onderdelen en accessoires opgeslagen op een oppervlakte van 16.000 vierkante meter.

De fietsen worden via ‘s-Heerenberg door geheel Europa gedistribueerd. Dat gebeurt via het naastgelegen crossdock, waar dagelijks 120 vrachtauto’s in lijndienst vertrekken.

Voor Giant was voor de keuze van de locatie doorslaggevend dat deze op slechts vijf kilometer afstand ligt van de binnenhaven van Emmerich. Containers met gereed product worden na aankomst in de zeehavens per binnenschip overgebracht naar Emmerich. Verder ligt ‘s-Heerenberg gunstig voor distributie naar Giant’s grootste markten, namelijk Nederland en Duitsland.

Giant heeft een contract voor acht jaar gesloten met JCL. Op basis daarvan is fors ge?nvesteerd in geautomatiseerde opslag en in een orderpicksysteem. Er werden Kardex-kasten van 11,5 meter hoog geplaatst, uitgerust met een warehouse management system, om het op voorraad houden van vooral kleinere onderdelen te optimaliseren. Hiermee wordt ook het ruimtebeslag verminderd.

JCL denkt dat jaarlijks minimaal 300.000 fietsen zullen worden gedistribueerd. De leveringen van Giant zullen overigens worden gecombineerd met die van andere rijwielfabrikanten die klant zijn van het bedrijf. Dat leidt tot grotere kosteneffici?ntie en tot een milieuvoordeel. Fietsenwinkels krijgen fietsen van verschillende merken bovendien in ??n keer in huis. Samen met een andere logistiek dienstverlener is een fietsdistributieconcept ontwikkeld, dat Professionals in Bike Logistics is genaamd.

JCL Logistics Benelux maakt deel uit van een internationale groep met hoofdkantoor in Graz in Oostenrijk. JCL Logistics behaalt met 75 vestigingen en ruim tweeduizend medewerkers een omzet van 560 miljoen euro. Het concern werkt onder meer voor de auto-industrie, de chemie, producenten van gezondheidsartikelen en de detailhandel.