De invloedrijke filmregisseur King Hu bracht met zijn martial-artsfilms de Chinese cinema naar nieuwe technische en artistieke hoogten. Het Taiwan Film Institute heeft onlangs drie belangrijke werken van King Hu gerestaureerd, die eerder zijn gepresenteerd op het Filmfestival van Cannes (Dragon Inn en A Touch of Zen) en Venetië (Legend of the Mountain). Nu zijn ze voor het eerst in al hun pracht te zien in Eye.
King Hu, 30 mei t/m 9 juni in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

Met zijn sierlijke gevechten, oogstrelende natuuropnamen en schitterende zwaardduels in bamboebossen zette King Hu de standaard voor de martial-artsfilm. Een van de bekendste spektakelstukken van Hu (1931-1997) is A Touch of Zen, die door de opmerkelijke montage en cameravoering uitgroeide tot een mijlpaal in het martial-artsgenre. Het was de eerste titel uit het wuxiu-genre die internationale erkenning kreeg. Regisseurs als Ann Hui, John Woo en Tsui Hark zijn bewonderaars van zijn werk en zouden de stijlinnovaties die door Hu werden geïntroduceerd verder ontwikkelen.
A Touch of Zen won de Technical Grand Prize-prijs op het filmfestival van Cannes – de bamboebos-duelscène werd dan ook een klassieke scène. Legend of the Mountain uit 1979 won de Best Director en Best Art Direction Award tijdens de uitreiking van de 16e Golden Horse Awards. Ook Dragon Inn uit 1967 was een regelrechte kaskraker en van grote invloed op de cinema.

Verbluffende restauratie
Enkele films van regisseur King Hu zijn onlangs digitaal in 4K-resolutie gerestaureerd door het Taiwan Film Institute en het bekende Italiaanse laboratorium L’Immagine Ritrovata in Bologna. Het verbluffend resultaat is nu weer in volle glorie te zien, nadat ze eerder alleen in versleten 16mm-kopieën of video’s van vrij slechte kwaliteit te zien waren.
Het programma in Eye omvat Dragon Inn (1967, gerestaureerd in 2014), A Touch of Zen (1970, gerestaureerd in 2015), Four Moods (1970), Legend of the Mountain (1979, gerestaureerd in 2016), en A City Called Dragon (1970) van Hu’s regieassistent.
Verschillende bekende regisseurs brachten een eerbetoon aan het werk van King Hu. Zo maakte Tsai Ming-liang in 2003 Goodbye, Dragon Inn, die zich afspeelt tijdens de laatste uren van een oude bioscoop in Taipei die op het punt staat te sluiten, en de zwaardvechtsklassieker Dragon Inn van King Hu vertoont. In Tsai’s film zijn ook twee oude acteurs te zien die in de originele film van Hu speelden. En recenter bracht ook de Chinese regisseur Jia Zhang-ke met zijn film A Touch of Sin (2013) een eerbetoon aan Hu. Beide films zijn ook in Eye te zien.

Het King Hu-programma in EYE is mede mogelijk gemaakt door:

Centre Culturel de Taiwan à Paris
Taipei Representative Office in the Netherlands
Taiwan Cinema Toolkit
Taiwan Film Institute

Films

Dragon Inn
(Taiwan, 1967, King Hu, 111’, 4K DCP restauratie)
Dragon Inn was een regelrechte kaskraker en van grote invloed op de cinema. King Hu brak met de traditionele verwachtingen over de rol die een actrice zou moeten spelen. Ook introduceerde hij veel archetypen van het wuxia-genre, zoals de eunuch en de zwaardvechter. De spetterende film speelt zich af in 1457, tijdens de Ming-dynastie, als de eunuchen van het hof grote macht hebben. De bloedige gevolgen van hun corrupte en verraderlijke gedrag zijn door Hu in een vernieuwende martial-artsvorm gegoten. Het zeer gestileerde, strak gechoreografeerde Dragon Inn betekende de internationale doorbraak voor Hu.
In 2003 vormde Dragon Inn het decor voor Tsai Ming-liang’s Goodbye, Dragon Inn. Hu’s film wordt vertoond in een oude bioscoop die op het punt van sluiting staat. De fonkelende restauratie van Dragon Inn werd eerder gepresenteerd op het Filmfestival van Cannes.
30 mei 20.30; openingsavond met inleiding door Micha Plentickx (Cinematek Brussel/Offscreen Film Festival), kenner van de Taiwanese cinema + 2 jun 21.30 + 8 jun 21.30

A Touch of Zen
(Taiwan, 1970, King Hu, 185’, 4K DCP restauratie)
Majestueuze mix van spookverhaal en politieke thriller, met tal van klassieke wuxia-vechtscènes. Een vrouw slaat in A Touch of Zen op de vlucht voor de geheime politie, en krijgt hulp van een boeddhistische priester. De lange shots van sierlijke gevechten en oogstrelende natuuropnamen bereiden de kijker voor op een memorabel, metafysisch slotgevecht dat de film tot een absolute wuxia-klassieker maakt. De beroemdste scène is die rond een zwaardduel in het bamboebos, die Ang Lee inspireerde voor een soortgelijke scène in Crouching Tiger, Hidden Dragon. Hu’s martial-artsfilm is voor commerciële uitbreng geproduceerd, maar zet zich af tegen het allesoverheersende marktdenken in de Hongkong-filmindustrie.
A Touch of Zen groeide door de opmerkelijke montage en cameravoering uit tot een mijlpaal in het martial-artsgenre. Het was de eerste titel uit het wuxia-genre die internationale erkenning kreeg. A Touch of Zen won de Technical Grand Prize-prijs op het filmfestival van Cannes in 1975.
1 jun 19.30 + 4 jun 19.15

Legend of the Mountain
(Taiwan/China, 1979, King Hu, 191’, 4K DCP restauratie)
Een jonge geleerde raakt verstrikt in de geestenwereld van het hiernamaals in dit spektakelstuk van King Hu. De fonkelnieuwe 4K-restauratie ging in 2016 in première op het filmfestival van Venetië.
In dit visuele hoogstandje reist een jonge wetenschapper naar een afgelegen stadje waar hij op allerlei vreemde gebeurtenissen en mensen stuit – de raadselachtig mooie vrouw Melody voorop. Hij trouwt met haar, zonder te weten dat zij een boze geest is die hem op slinkse wijze probeert te manipuleren. Hij raakt steeds verder verstrikt in de strijd tussen exorcisten en demonen.
King Hu baseerde zich op een volksverhaal uit de Song-dynastie. Legend of the Mountain is opgenomen in Zuid-Korea, tegelijk met Raining in the Mountain, een ander meesterwerk van Hu uit 1979. De twee films hebben bijna dezelfde cast- en crewleden, en beiden tonen Hu’s meesterlijke beheersing van het spektakel en zijn bijzondere filosofische inzichten. Winnaar van vier Golden Horse Awards.
2 jun 12.30 + 7 jun 19.15

Four Moods
(Taiwan, 1970, King Hu, Lee Hsing, Li Han-hsiang, Pai Ching-jui, 140’, 2K DCP van een 4K-restauratie)
Vier ijzersterke spookverhalen in deze omnibusfilms. King Hu’s meesterlijke korte film Anger is een bewerking van een beroemde Pekingopera. Met veel gevoel voor stijl toont hij de krachtmeting tussen politieke intriganten, wrekers en zwervers in een herberg. Li Han-hsiang’s Happiness, geïnspireerd door The Strange Tales of Liaozhai, vertelt het verhaal van een goedaardige geest. Pai Ching-Jui’s Joy en Lee Hsings Sadness laten allebei zien hoe fataal de ontmoeting tussen sterfelijke mannen en spookachtige vrouwen kan uitpakken.
2 jun 16.15

A City Called Dragon
(Taiwan, 1970, Chung Hsun Tu, 97’, 2K-remaster)
Spannend spektakelstuk van de regieassistent van King Hu. A City Called Dragon vormt de missing link tussen King Hu’s Dragon Gate Inn (1967) en A Touch of Zen (1971). Regisseur Tu was bij beide films King Hu’s regieassistent en de invloed van Hu in deze film is overal zichtbaar – van het hoofdthema van de film (rebellie tegen autoriteiten), tot de trage spanning, de soundtrack, de actie en vooral de iconische rol van actrice Hsu Feng. In A City Called Dragon zijn dezelfde filmsterren te zien als in Dragon Gate Inn en A Touch of Zen.
A City Called Dragon speelt zich af tijdens de Sung-dynastie (960-1279) als rebellen in het Tai-hun-gebergte vechten voor hun vrijheid. Mevrouw Shang is op weg naar Dragon City om contact te maken met rebel Chen Young, die geheime plannen heeft om haar over te dragen aan het rebellenbolwerk. Maar niets is wat het lijkt. Tu’s film ademt een gespannen claustrofobische sfeer en toont de eenzame, heroïsche wanhoop van de personages.
31 mei 21.00 + 9 juni 15.00

Goodbye, Dragon Inn
(Taiwan, 2003, Tsai Ming-Liang, 82’)
Humoristische, melancholieke film speelt zich af tijdens de laatste uren van een oude bioscoop in Taipei die op het punt staat te sluiten. De bioscoop draait de zwaardvechtsklassieker Dragon Inn van King Hu.
In veel films van Tsai Ming-liang zijn de weersomstandigheden extreem: in Goodbye, Dragon Inn regent het pijpenstelen op de avond dat een aftandse bioscoop in Taipei zijn laatste voorstelling beleeft. Op het programma staat Dragon Inn, een klassieke Chinese martial-artsfilm van King Hu uit 1967 (ook te zien in Eye). Slechts een handvol bezoekers is aanwezig – zij zijn meer in elkaar geïnteresseerd dan in de film. Lange shots en schaarse dialogen kenmerken deze melancholische, maar toch ook zeer humoristische film. Lee Kang-sheng, Tsai’s favoriete acteur en alter ego, speelt de operateur. In Tsai’s film zijn ook twee oude acteurs te zien die in de originele film van Hu speelden.
8 jun 19.30

A Touch of Sin
(China, 2013, Jia Zhangke, 133’)
De gestileerde mozaïekvertelling A Touch of Sin verwijst in de titel op speelse en betekenisvolle wijze aan het meesterwerk A Touch of Zen van King Hu.
A Touch of Sin is een sociaal drama, martial-artsfilm en fabel in een, over een wereld die op drift is geraakt en waarin de economische reus China langzaam wordt uitgehold door geweld. Even hybride is de stijl, waarin lyrisch gefilmde landschappen, humor, geweldexplosies en tederheid elkaar afwisselen. De film won de Palm voor Beste Scenario van het filmfestival van Cannes.
Voor zijn gestileerde, donkere mozaïekvertelling baseerde Jia Zhangke (Unknown Pleasures, The World, Still Life) zich op waargebeurde verhalen uit alle windstreken van China. In een noordelijk gelegen mijnwerkersdorp wordt de arbeider Dahai door niemand serieus genomen als hij de corruptie van de dorpshoofden wil aanklagen. Aan de andere kant van het land pikt een saunareceptioniste het niet langer als een man haar tot seks wil dwingen.
Een migrantenarbeider ontdekt de oneindige mogelijkheden van zijn vuurwapen en in weer een andere provincie probeert een jonge fabrieksarbeider zijn levensomstandigheden te verbeteren. Alle vier de personages komen in opstand door als een soort wraakengelen dood en verderf te zaaien, door de regisseur gevangen in panoramische beelden. Door het kalme tempo komen de plotselinge geweldexplosies nog meer als een verrassing.
5 jun 21.30
Alle films zijn Engels ondertiteld, behalve Goodbye, Dragon Inn en A Touch of Sin, deze zijn Nederlands ondertiteld.

EYE Filmmuseum Amsterdam
www.eyefilm.nl/kinghu