Met een ?bibliotheektuin? is Mecanoo architecten als tweede ge?indigd in de prijsvraag voor de nieuwe bibliotheek van de Taiwanese stad Kaohsiung. Het Delftse bureau werkte samen met Archtech architecten uit Taipei.


Mecanoo ontwierp het 38.000 vierkante meter omvattende gebouw als een kubus van 60 bij 60 meter. ?Door de honderden bloempotten in de gevels verandert het gebouw in een grote ?bibliotheektuin?, zegt het bureau.


?De bibliotheek opent zich via een binnentuin met een monumentale pergola naar de SinGuang Boulevard en versterkt Kaoshiung Harbor als culturele ontmoetingsplek, waar in de nabije toekomst ook het Pop Music Center en het Exhibition & Convention Center zullen worden gehuisvest. De bijzonder vormgegeven pergola biedt beschutting tegen de zon en tegen de hectiek van het omringende zakencentrum.?


?In de groene bibliotheek zijn talloze voorzieningen ondergebracht, vari?rend van een speeltuin, rustige leeshoekjes en studieplekken tot een gemeenschappelijke multifunctionele ruimte die te gebruiken is als kindertheater met 400-1000 plaatsen. De bibliotheek van Kaoshiung is zowel ontworpen voor de rustzoeker die in z?n eentje een boek wil lezen of studeren, als voor mensen die op zoek zijn naar amusement en ontspanning.?


Mecanoo is zowel in Kaohsiung als met bibliotheken geen onbekende. In de stad ontwierp het bureau het Wei-Wu-Ying Center for the Arts, dat vanaf 2013 het grootste theater van Azi? wordt. Momenteel werkt Mecanoo aan de bibliotheek van Birmingham, daarnaast heeft het de bieb van de TU Delft ontworpen.


Architectenweb kon vooralsnog niet achterhalen wie de prijsvraag voor de bibliotheek van Kaohsiung heeft gewonnen.