Het Nederlandse voetbalteam zal op het WK in Zuid-Afrika spelen in sportkleding, die in Taiwan gemaakt is uit gerecycleerde plasticflessen. Via een speciale door de Taiwan Textile Research Institute (TTRI)  ontwikkelde techniek, worden voor het maken van een voetbaltrui gemiddeld zes plasticflessen hergebruikt. De flessen worden eerst verwerkt tot synthetische vezels, waaruit draad of garen wordt gemaakt die vervolgens tot stoffen worden gesponnen. Ook de techniek voor het kleuren van het textiel is cruciaal om tegemoet te komen aan de strenge eisen die de FIFA hiervoor hanteert. 


 


Het TTRI heeft veel onderzoek en innovatie  gestoken in de ontwikkeling van de technologie voor zowel de productie van deze textielvezel en de ontwikkeling van het speciale proced?  voor het op milieuvriendelijke wijze kleuren van de stof. Dit is vooral nodig om te kunnen voldoen aan de Global Green Standards. Met deze productiewijze en het kleurproced? levert Taiwan eveneens een bijdrage aan de vermindering van het energiegebruik en van de uitstoot van schadelijke stoffen.   


 


Als voordelen van deze uit plasticflessen geproduceerde sporttrui, noemt het TTRI  het 13 procent lagere gewicht hiervan in vergelijking met een traditionele trui evenals de grotere rekbaarheid van 10 procent. Op maat gemaakt,  verschaft deze trui de drager een ongekend gunstigere luchtweerstand en een grotere mate van flexibiliteit. De trui blijft droog en licht qua gewicht, doordat deze het zweet sneller doet verdampen.   


 


Voor de productie van de voetbalshirts voor spelers en de detailhandel zijn meer dan 13 miljoen plasticflessen hergebruikt, meldt het Taiwanese Industrial Development Bureau.


 


Taiwan ontbreekt weliswaar als team op het WK voetbal, maar is wel nadrukkelijk aanwezig als maker van de  voetbalshirts van negen nationale teams (Nederland, Brazili?, Portugal, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Australi?, Nieuw- Zeeland, Servi? en Sloveni?,  die in Zuid-Afrika zullen aantreden.