Na zestig jaar zullen Taiwan en China voor het eerst toestaan dat een Bureau voor Toerisme op elkaars grondgebied wordt gevestigd. Premier Wu Den-yih noemt de opening van het Taiwanees kantoor onder de naam Taiwan Strait Tourism & Travel Association een mijlpaal en een zegen voor het toeristisch verkeer, dat ook Taiwanese steden en gemeenten behulpzaam kan zijn bij het organiseren van toeristenbeurzen op het Chinese vasteland.


 


Het kantoor krijgt van de regering als mandaat, het toerisme naar Taiwan te bevorderen en de informatievoorziening ten behoeve van toeristen te verzorgen en hulp te bieden in geval van calamiteiten. Van januari tot september van dit jaar brachten 680.000 Chinese toeristen een bezoek aan Taiwan. Het Bureau voor Toerisme verwacht dat dit aantal eind 2009 zal zijn opgelopen tot 900.000. Hiermee is China na Japan de grootste bron van toerisme voor Taiwan.  


 


Het Taiwanees kantoor dat in Beijing zal worden gevestigd en begin volgend jaar wordt  geopend, zal geleid worden door Yang Rui-zong. Yang is nu plv.directeur van het kabinet van de premier.


De vestiging in Taipeh van de Chinese Cross-Strait Tourism Exchange Association zal onder leiding komen van plv. secretaris-generaal Fan Guishan van deze organisatie.


 


In december vorig jaar zijn directe vluchten, scheepvaart- en postverkeer tussen de beide zijden van de Straat van Taiwan geopend.