Taiwan heeft het verbod voor Chinese reizigers om Taiwan individueel te bezoeken afgeschaft.


Vanaf woensdag 22 juni is het voor Chinezen mogelijk om niet langer in groepsverband maar als individuele reiziger Taiwan binnen te komen. Een overeenkomst hierover is getekend door de Taiwanese Straits Exchange Foundation (SEF) en de Chinese Association for Relations across the Taiwan Straits (ARATS).  


 


Op basis van het Free Independent Travelers Program (FIT), zoals de gesloten overeenkomst officieel wordt genoemd, mogen per dag maximaal 500 individuele Chinese toeristen naar Taiwan. ?Het is de bedoeling om met deze overeenkomst het toeristenverkeer tussen de beide zijden van de Straat van Taiwan uit te breiden en handelsmogelijkheden te scheppen,? zegt minister Lai Shin-yuan  van de Mainland Affairs Council.  Volgens Lai zal deze nieuwe deal de economie ten goede komen, omdat Chinese toeristen meer uitgeven in vergelijking met westerse toeristen.  Uit cijfers van het Bureau voor Toerisme blijkt, dat Chinese toeristen 80 procent van het reisbudget besteden aan inkopen en 20 procent aan accommodatie.


 


Vanaf de opening van de Taiwanese grens in juli 2008 voor groepsreizigers uit het Chinese vasteland, hebben tot april van dit jaar 2,2 miljoen Chinezen Taiwan bezocht, wat US$ 3,8 miljard aan inkomsten heeft opgeleverd.


 


De komst van de eerste individuele Chinese toerist wordt volgens het immigratiebureau NIA al dit weekend verwacht.  De solo toeristen zullen voornamelijk komen uit de grote steden, waaronder Beijing en Shanghai.