?De vestiging van het toeristenkantoor in Beijing is een nieuwe mijlpaal, die zal leiden tot hechtere bilaterale uitwisselingen op het gebied van toerisme,? aldus directeur-generaal Janice Lai  van het Bureau voor Toerisme van Taiwan in haar openingstoespraak afgelopen week in de Chinese hoofdstad. Lai, tevens hoofd van de Taiwan Strait Tourism Association (TSTA), noemde de opening van het kantoor een belangrijke stap in de hervatting van het toeristenverkeer tussen Taiwan en het vasteland van China na 60 jaar van gescheiden bestuur.


 


Het TSTA-kantoor in Beijing zal zich vooral toeleggen op de uitbreiding van distributiekanalen via lokale agentschappen, reisbureaus en organisaties van Taiwanese zakenlui op het vasteland, alsmede op de ontwikkeling en promotie van kwalitatieve thematische reisprogramma?s die tegemoet komen aan de wensen van de Chinese toerist.


 


Na de opening van de mogelijkheid voor Chinezen uit het vasteland om Taiwan te bezoeken in juni 2008,  kwamen 200 tot 300 Chinese toeristen per dag naar Taiwan. Dit aantal is in de eerste vier maanden van 2010  gegroeid tot een dagelijkse stroom van gemiddeld 3.200 Chinezen.  Inmiddels hebben 1,6 miljoen Chinese toeristen een bezoek gebracht aan Taiwan.


 


Ook is het vliegverkeer tussen Taiwan en het Chinese vasteland sinds de invoering van directe vluchten enorm toegenomen. Er worden nu 270 vluchten in de week uitgevoerd. 


 


Een delegatie van reisagenten uit 18 Chinese provincies en steden, waaronder Fujian, Guangdong en Zheijiang, is momenteel op bezoek in Taiwan. Met 100 kraampjes wordt door de delegatie in het World Trade Center in Taipei deelgenomen aan een toeristenbeurs, de Taipei Tourism Exposition, om meer Taiwanese toeristen aan te trekken. Vorig jaar brachten 1,5 miljoen mensen uit Taiwan een bezoek aan de Chinese Volksrepubliek.