Sinds de discussie over klimaatverandering krijgt ?ecologisch verantwoord reizen’ steeds meer aandacht. In een tijdperk van wereldwijde temperatuurstijging, extreme droogte en smeltende ijskappen is deze groene vorm van reizen geen modegril maar absolute noodzaak. De reismogelijkheden in Taiwan sluiten naadloos op dit thema aan; met name dankzij de uitgebreide milieuvriendelijke faciliteiten voor fietsers, wandelaars en vogel-liefhebbers.


Groen naar Taiwan
Taiwan is een eiland ongeveer zo groot als Nederland, en dat heeft als voordeel dat dure – en vooral vervuilende – binnenlandse vluchten overbodig zijn. Er is een uitgebreid spoorwegennetwerk, dat via de kust door het hele land loopt en bij alle grote steden stopt. Het is een aanrader om Taiwan van noord naar zuid geheel ?groen? per trein te ontdekken. Bovendien is de laatste jaren hard gewerkt om wandel- en fietsvakanties te stimuleren. Honderden kilometers aan wandel- en fietspaden zijn hiervoor uitgestippeld. Het is de ideale manier om het land op een ecologische wijze te verkennen en te genieten van de schone lucht, natuur en vrijheid. Om de lange vliegreis naar Taiwan te compenseren kun je kiezen voor een klimaatneutrale vlucht, bijvoorbeeld via Greenseat. De reiziger betaalt hiermee een bedrag ter compensatie van de CO2 uitstoot en andere broeikasgassen, geld dat wordt ge?nvesteerd in duurzame energie- en bosprojecten.


Bijzondere vogels
Bij ecotoerisme staat de natuurbeleving centraal. De vele natuurgebieden en nationale parken in Taiwan zijn hiervoor uitermate geschikt en bieden een waar mekka voor bijvoorbeeld de vogelliefhebber. In het land zijn 14 belangrijke Birdwatching-gebieden: onder meer Kenting National Park, Guandu Nature Park, het Wulai gebied en de Botanische Tuin in de hoofdstad Taipei. Bijzondere soorten als de Black-faced spoonbill (de kleine lepelaar) en de Fairy pitta (Chinese pitta) zijn in het voorjaar in Taiwan te zien. Blue Elephant organiseert in die periode een bijzondere eco-reis voor echte vogelliefhebbers.