Het Amerikaanse tijdschrift TIME heeft de lijst van de honderd meest invloedrijke personen in de wereld bekendgemaakt. Samen met voormalig president Bill Clinton, staat de Taiwanese groenteverkoopster Chen Shu-chu genoteerd op de achtste plaats in de categorie ?Helden? van de 2010 Time list van meest invloedrijke persoonlijkheden.


?Van haar bescheiden inkomen, heeft Chen (59 jaar) het voor elkaar gekregen om NT$ 10 miljoen (US$ 320.000) te schenken aan diverse doelen, waaronder US$ 32.000 voor een kinderfonds, US$ 144.000 als bijdrage voor de bouw van een bibliotheek voor een school waar zij op heeft gezeten en US$ 32.000 voor een weeshuis, waar zij eveneens drie  kinderen financieel ondersteunt,? vermeldt TIME.


 


Chen verkoopt vanaf haar 13e jaar groenten op de centrale markt in Taitung in het oosten van Taiwan afmaken en leidt een eenvoudig en bescheiden bestaan. Vanwege de armoede heeft zij nooit de basisschool kunnen afmaken. Bijna vijf decennia later werkt ze nog hard voor elk dubbeltje. Haar werkdag begint elke ochtend om 03:00 uur en haar groentestal is altijd de eerste die open is en de laatste die sluit.


 


?Er is een soort vreugde die ik niet in woorden kan uitdrukken. Ik weet niet waar die vandaan komt. Maar steeds als ik iemand help, voel ik mij heel gelukkig en slaap ik die avond zeker goed. Niets anders geeft mij dit gevoel en woorden kunnen niet beschrijven hoe prettig het is om anderen te helpen,? vertelt Chen.


 


Chen is nog nooit buiten Taiwan geweest en wilde aanvankelijk niet naar de uitreikingsceremonie in New York afreizen om haar onderscheiding in ontvangst te nemen. ?Ik denk niet dat het al die aandacht waard is. Ik heb nooit gedacht dat zoiets kleins en gewoons tot zoveel ophef zou leiden,? zegt Chen. Uiteindelijk heeft ze ermee ingestemd om toch de reis te maken, na telefonische aanmoediging door president Ma Ying-jeou.


 


Filmregisseur Ang Lee is door TIME gevraagd om een introductie over Chen te schrijven. ?In plaats van zich in haar faam te koesteren, schijnt Chen met een handgebaar het gehele gebeuren van zich af te zetten, misschien zelfs met een lichte blijk van irritatie,? vertelt Ang Lee die haar alsvolgt citeert:   ?Geld voldoet slechts aan zijn doel als het wordt gebruikt voor hen die dat nodig hebben.?


 


Zelf zegt Ang Lee over Chen: ?Van al hetgeen ze heeft geschonken, is haar voorbeeld haar grootste schenking.?