Op 10 oktober viert Taiwan dit jaar het honderdjarig bestaan van de Republiek China (ROC), die in 1911 na de opstand in Wuchang werd uitgeroepen. De revolutie leidde toen tot de omverwerping van het keizerlijk bestuur onder de Qing Dynastie en de stichting van de eerste Republiek in Azi?. De ontwikkeling van het land is in de afgelopen honderd jaar gepaard gegaan met succes en frustratie. Het succes van de gevoerde verzetsoorlog tegen Japan en de afschaffing van de oneerlijke verdragen die door wereldmachten waren opgelegd, werden gevolgd door de gedwongen terugtrekking uit de Verenigde Naties in 1971.


 


Toch kan de ROC terugkijken op vier geboekte primeurs, zegt informatieminister Philip Yang. 


In de afgelopen drie jaren heeft de regering onder president Ma hervormingen doorgevoerd om de positie van de ROC te versterken en te loodsen door de wereldwijde economische crisis. Dit heeft gezorgd voor vier primeurs in de geschiedenis van de ROC, aldus de minister.


 


De eerste primeur is die op economisch gebied, doordat het BNP per hoofd van de bevolking dit jaar boven de US$20.000 zal uitkomen, vergelijkbaar met die van geavanceerde landen en van de meest succesvolle economie?n in Azi?.


 


De tweede primeur doet zich voor in de betrekkingen met het Chinese vasteland. Door hervatting van besprekingen tussen Taipei en Beijing zijn er 15 overeenkomsten op het gebied van de handel en andere sectoren getekend, waarmee de bilaterale uitwisseling het karakter heeft gekregen van bilaterale samenwerking tot wederzijds voordeel. Op basis van de ?1992 consensus? en het gevolgde beleid van ?geen hereniging, geen onafhankelijkheid en geen gebruik van militair geweld? zijn de betrekkingen tussen de beide zijden in 60 jaar nu het meest stabiel.


 


De derde primeur wordt gevormd door de vermelding van Taiwan op de zesde plaats van de wereldranglijst in het 2011 World Competitiveness Yearbook, de beste rangschikking ooit in de geschiedenis van de ROC.


 


De vierde primeur heeft betrekking op de relaties met het buitenland. Het vertrouwen en de uitwisseling op hoog niveau met belangrijke landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn hersteld en geniet Taiwan ongekende steun van landen voor participatie in internationale aangelegenheden.  Recentelijk is met Japan een overeenkomst voor investeringsbescherming gesloten en wordt met Singapore onderhandeld over een economisch partnerschap en met de Verenigde Staten over een raamovereenkomst voor handel en investering.


 


Onze aspiratie is om een tijdperk van vrede, ontwikkeling en welvaart tegemoet te treden op basis van het voeren van een pragmatische, vooruitstrevende en liberale politiek voor het leggen van de basis voor een sprankelende tweede eeuw voor de Republiek China, aldus minister Yang.