In 2008 heeft de Taiwanese overheid plannen goedgekeurd om een bedrag van 14,7 miljard US dollar te investeren in de infrastructuur van het land. Het geld gaat voornamelijk naar openbare werken. Een van de projecten is de uitbreiding van de haven van Kaohsiung, de grootste haven van Taiwan. Het project zal uitgevoerd worden door zowel de particuliere als de publieke sector.

Spoorwegen
Het volledige Taiwanese spoornetwerk is geëlektriseerd. De Mass Rapid Transit (MRT) heeft in Taipei zes lijnen. De MRT wordt verder uitgebreid naar zes andere steden. Sinds 2008 zijn twee MRT-lijnen in Khaohsiung operationeel. Verder zijn er ook plannen voor andere steden, onder andere in Taichung, een van de grootste steden van Taiwan. De bouw moet in 2011 af zijn.

Wegen
Het Taiwanese wegennetwerk is onder te verdelen in snelwegen, provinciale wegen en gemeentelijke wegen. In de lengte van Taiwan bevinden zich aan beide kustzijden snelwegen. Van west naar oost zijn er doorgaande wegen. Deze wegen bevinden zich voornamelijk in bergachtige gebieden en worden regelmatig onbegaanbaar door de heersende tyfoons en aardbevingen. Momenteel wordt er gebouwd aan een snelweg die Taipei met de zuidelijke stad Pingtung moet verbinden. In het noorden wordt gebouwd aan een van de langste tunnels in de wereld, de Hsuehshan Tunnel (12,9 km). Deze komt naast de snelweg tussen Taipei en Yilan te liggen.

Havens
Van de drie grootste havens van Taiwan (Kaohsiung, Keelung en Taichung) is Kaohsiung veruit de belangrijkste. Deze haven handelt eenderde van de Taiwanese vracht af. Doordat er geen directe scheepsverbindingen waren tussen China en Taiwan heeft de haven in het verleden zwaar te lijden gehad. Met het in december 2008 gesloten akkoord tussen China en Taiwan over rechtstreekse scheepsverbindingen via ‘de Straat van Taiwan’ (Cross Strait of Taiwan) zijn de vooruitzichten veelbelovend.

De haven van Kaohsiung, een natuurlijke diepzeehaven in Zuid-Taiwan, is een belangrijke overslaghaven voor de regio Azië en de Stille Oceaan. (Berlin Chi)

Luchthavens
Taiwan kent twee internationale luchthavens, waarvan Taiwan Taoyuan International Airport de belangrijkste is. Deze luchthaven ligt net buiten Taipei. De andere ligt in Kaoshiung. Taiwan Taoyuan International Airport is meerdere malen uitgebreid en kan inmiddels jaarlijks meer dan 17 miljoen passagiers afhandelen. De wens van de Taiwanese overheid is om van Taoyuan International Airport een internationale doorvoerhaven te maken. Wat dat betreft zijn de ontwikkelingen gunstig. Sinds december 2008 zijn er directe vrachtverbindingen mogelijk met meerdere steden op het vasteland China.

Meer informatie:

Bron: EVD-informatie