Het moderne Taiwan had zijn eerste, opmerkelijke impact op de wereld als wereldspeler in de informatietechnologie (IT). De indrukwekkende ontwikkeling van high-tech bedrijven is toe te schrijven aan de aanmoedigende steun van de regering voor toegepaste wetenschappelijke ontwikkeling.
In een periode van tien jaar voorzag de regering genereuze investeringsbijdragen en steun, inclusief fondsen (seed funds) om ongeveer 100 starterscentra voor zakenlui op te richten. Deze worden meestal geleid door universiteiten. Door haar steun, speelden het Industrial Technology Research Institute (ITRI), het National Applied Research Laboratories en het Institute for Information Industry een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het land tot een technologische grootmacht. Hiertoe werd basisonderzoek verricht, de oprichting van wetenschapsparken aangemoedigd, de private sector werd steun verleend in de vorm van R&D (Onderzoek en Ontwikkeling) en er werd onderzoek verricht naar nieuwe technologieën.
ITRI was nuttig bij het oprichten van verschillende ondernemingen die prominente posities op de wereldmarkt gingen bekleden, zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Company en United Microelectronics, ’s wereld’s twee grootste producenten van IC-chips. ITRI won in 2008, als marktleider in technologische vernieuwing en onderzoek, de R&D 100 Award voor de top-100 innovaties van het jaar. R&D Magazine kende deze prijs toe voor zijn lichttechnologie met lichtgevende diodes die op een chip geïntegreerd kunnen worden.
Taipower Silicon Garden gelegen in het zuiden van de provincie Pingtung, is Taiwan’s eerste voorziening van zonne-energie met fotovoltaïsche cellen. (GA Photos Group)
De wetenschapsparken in Taiwan zijn de thuisbasis van de bedrijven die een doorbraak nastreven op het vlak van informatie- en communicatietechnologie (ICT), biotechologie, precisie-instrumenten en nanotechnologie. Hun buitengewone resultaten zijn indicatief voor de volharding waarmee de natie aan onderzoek doet. In 2008 stond Taiwan vijfde in de rangschikking voor het aantal octrooien die door de V.S. aan zijn ingezetenen werden uitgereikt _ 6.339 nutsoctrooien en 1.423 ontwerpoctrooien _ na de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Zuid-Korea.
Vooral van de biotech industie wordt de komende jaren een spectaculaire vooruitgang verwacht, grotendeels deel dankzij de oprichting van een dozijn biotech parken verspreid over heel Taiwan.
Soortgelijk onderzoek en ontwikkeling focust onder meer op biotechnologie voor het milieu, kruidenmedicijnen, geneesmiddelen en vaccinaties. Eind 2007 werd een kruidenmedicijn om diabetische wonden te genezen, ontwikkeld door Chinese onderzoekers van het Development Center for Biotechnology. De U.S. Food and Drug Administration keurde het goed om als eerste Taiwanees kruidenmedicijn uitgetest te worden op mensen.
De samenwerking tussen de industrie, de academici en de regering speelde ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de nanotechnologie met de bedoeling industrieën met een hoge toegevoegde waarde te promoten en de traditionele industrieën om te vormen. Onderzoeksteams werken aan de ontwikkeling van spitstechnologieën, van fluorescerende nano-diamanten voor medische beeldvorming tot gouden nano-bedrading voor het opvoeren van het lichtrendement in organische LED’ s (lichtgevende diodes). Deze inspanningen onderstrepen de verbintenis van Taiwan tot wetenschappelijke vooruitgang ten gunste van het sociale welzijn en duurzame ontwikkeling.
Bron: “De Republiek China in één Oogopslag” Uitgever: Government Information Office
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.