Chang Kai-shek Memorial Palace
Het plein voor het Chiang Kai-shek Memorial is een ontmoetingsplek voor verliefde stellen, oefenterrein voor muzikanten en voetbalveld voor jonge Taiwanezen. Oude Chinese architectuur wordt hier afgewisseld door hypermoderne hoogbouw. Zie hoe elk uur de wacht wordt gewisseld voor het metershoge standbeeld van de Grote Nationalist, en hoe toeristen uit ‘moederland’ China aarzelen of ze het omstreden beeld wel zullen bezoeken.
Dagelijks geopend van 9-17 uur, toegang gratis.
Adres: tussen Xinyi en Aiguo Road, metrohalte Chiang Kai-shek Memorial Hall.


Taipei Centraal Station
Een van de grootste stations ter wereld. Roken, spugen en rommel op straat gooien in openbare ruimtes is streng verboden. Een kaartje wordt je pas verkocht nadat je je kauwgum in een vuilnisbak hebt gedaan. Maar: ook een van de meest overzichtelijke stations ter wereld. Vanaf hier bereik je elke uithoek van heel Taiwan, met de hogesnelheidslijnen in niet langer dan drie uur.
Adres: hoek Zhongxiao en Zhongshan National Road. Metro: Danshui-lijn, halte Taipei Centraal Station. Vertrektijden: www.thsrc.com.tw

Jianguo Jade Market
Grootste markt voor edelstenen ter wereld. En spotgoedkoop. In een omvangrijke, overdekte hal verkopen honderden verkopers de groene half-edelsteen, maar ook zilver, goud, edelstenen en diamanten. Gezellig, drukte van belang. De sieraden die elder in winkeletalages liggen, kosten hier minder dan de helft.
Adres: tussen Jinai en Renai Road, onder de Jianguo-snelweg. tegenover de Bloemenmarkt (ook de moeite waard). Metrohalte Zhongxiao Fuxing (Bannan-lijn, tien minuten lopen). Beide markten zijn alleen open in het weekend, van 08.00-18.00 uur.


Zhinan tempel
Het grote verschil met communistisch China is dat Taiwan een smeltkroes is van religies en rijk versierde tempels. Er wordt veel gebeden en wierook gebrand. Tempels zijn dagelijks geopend. Veelal staat ernaast een grote, houtgestookte oven waarin briefjes met spreuken worden verbrand. Een van de belangrijkste is de Zhinan-tempel uit 1891.
Adres: Zhinan Road, volg het voetpad dat wordt verlicht door Japanse steenlantarens. (Dagelijks open van 04.00-20.30 uur).

Avondmarkt
In alle Taiwanese steden wemelt het van de avondmarkten met voedselstalletjes waar je alles kunt eten (zonder ziek te worden). De leukste en grootste in Taipei is Raohe Street Night Market, waar je alle ingrediënten kunt kopen die in Taiwan te verkrijgen zijn. Befaamd zijn slangengerechten en Chinees gekruid varkensvlees. Maar ook gewone dumplings, sieraden, massages en antiek.
Adres: Raohe Street, vlak bij de Ciyou-tempel in Songshan.