Taipei metro

Op vakantie in Taipei is de metro je beste vriend. Het is hét transportmiddel in de stad en brengt je vliegensvlug van de ene naar de andere kant van de stad.

Reizen met de Taipei metro

Metro Taipei

Reizen met de MRT (Taipei Metro)

Taipei heeft een fantastisch metronetwerk dat je in een mum van tijd van de ene, naar de andere kant van de stad brengt. En dat is zeer welkom, want de stad is te groot om overal naartoe te lopen.

Er zijn 5 metrolijnen met elk hun eigen kleur: Wenhu (bruin), Tamsui-Xinyi (rood), Songshan-Xindian (groen), Zonghe-Xinlu (geel) en Bannan (blauw). De kleuren maken het heel makkelijk navigeren en gelukkig gebruikt men in de metro niet alleen Chinese tekens, maar ook het Westerse alfabet.

Betalen met de EasyCard in de metro Taipei

In Taipei is de EasyCard een must have. Met deze kaart kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer reizen. Je koopt op je eerste dag zo’n kaart in het metrostation of bij de 7/11 en kunt de kaart vervolgens gemakkelijk opwaarderen als dat nodig is. Een eerste EasyCard koop je voor 500 NTD, waar dan 500 NTD reistegoed op zit.

Bij vrijwel elk metrostation vind je machines om je kaart bij op te waarderen, altijd met mogelijkheden in het Engels.

En helemaal ideaal: je kunt met de EasyCard veel meer dan alleen met de metro reizen. De kaart is ook te gebruiken in bussen, kleine supermarkten zoals de 7/11, grotere warenhuizen, Starbucks, de Maokong gondel, bezienswaardigheden zoals de Taipei Zoo, YouBikes en zelfs sommige taxi’s. Ga je ook op pad buiten Taipei? Geen zorgen, de EasyCard is in heel Taiwan te gebruiken.

Regels in de metro Taipei

In het openbaar vervoer in Taipei zijn er een aantal regels waar iedereen zich aan houdt.

  • Het is niet toegestaan om te eten of te drinken in de metro, zelfs niet op het perron. Ook kauwgum is niet toegestaan. In de HSR (hogesnelheidstrein of High Speed Rail) is eten en drinken wél toegestaan.
  • Je kunt niet zomaar de een wagon inlopen, iedereen stelt zich netjes in een rij op. Let op de grond, daar staan veelal lijnen.
  • Op roltrap sta je rechts, en loop je links. Dit zorgt soms voor wat oponthoud en lange rijen, maar het is geen regel om lichtzinnig over te doen.
  • Er zijn in vrijwel alle vormen van openbaar vervoer speciale stoelen (priority seats) voor bejaarden en zwangeren. Die hebben meestal een andere kleur en moet je vrijhouden.
  • Het is de bedoeling dat je je stoel aanbiedt aan oudere personen en zwangere vrouwen, ook als je op een normale stoel zit.