Praktische reistips Taipei

Bezig met het plannen van je reis naar Taipei, en nu op zoek naar wat praktische informatie? Wij helpen je met informatie over het land, de mensen, de taal en meer. Lees verder voor onze reistips!

Praktische tips voor je reis naar Taipei

Praktische tips Taipei

Wat is Taiwan voor land?

Taiwan is een onafhankelijk land, maar wordt door veel landen niet zo erkend. Dit omdat China het land als een speciale provincie ziet. Toch heeft Taiwan een eigen regering, eigen douane en een eigen leger. Het is een land met 23,5 miljoen inwoners, waarvan een groot aantal inwoners (7 miljoen) in Groot-Taipei woont.

Welke taal spreken ze in Taiwan?

In Taiwan spreken en schrijven ze Taiwanees Mandarijn, wat vrijwel volledig overeenkomt met Chinees Mandarijn. Veel mensen zullen je initieel in het Mandarijn aanspreken, maar gelukkig spreken veel mensen in Taipei (vooral jongeren!) in elk geval een beetje Engels. In de metro en op straat zijn de Chinese karakters gelukkig ook in westerse letters ‘ondertiteld’, wat het voor ons Nederlanders makkelijker lezen maakt. Veel restaurants hebben Engelstalige menu’s.

Wat heb ik nodig voor mijn reis naar Taipei?

Visum
Laten we bij het begin beginnen: Als je maximaal 90 dagen in Taiwan blijft, heb je geen visum nodig. Blijf je langer dan 90 dagen in Taiwan, dan wel.

Reisstekker
In Taiwan worden stopcontacten van type A en B gebruikt. In Nederland gebruiken wij type C, en dus heb je als Nederlander een reisstekker A/B nodig.
Let ook op het voltage! De netspanning in Taiwan is 110 volt, waar dat in Nederland 230 volt is. De meeste laptops en USB-opladers van telefoons en dergelijke kunnen alle voorkomende voltages aan (Input 100-240V). Andere apparaten die je uit Nederland meeneemt, zoals haardrogers en scheerapparaten, kunnen dat vaak niet (Input 220-240V). Check daarom voor je op reis gaat of de apparaten die je wilt meenemen, geschikt zijn voor het lokale voltage.

Medicijnen
In Taipei kun je veel last hebben van muggen. DEET of een ander insectenwereld middel is daarom geen overbodige luxe. Het is ook verstandig een diarreeremmer mee te nemen.

Gezondheid in Taipei

Kraanwater
In Taipei kun je het kraanwater niet drinken.

Vaccinaties
Voor Taiwan zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties. Wel moet je je bewust zijn van de aanwezigheid van muggen die ziekten kunnen overbrengen, en de aanwezigheid van hondsdolheid. Neem dus DEET of insectenwerend middel mee, en aai geen onbekende dieren. Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn afhankelijk van de aard en duur van je reis en je gezondheidssituatie, overleg hiervoor met je arts.

Veiligheid in Taiwan

Qua veiligheid is Taiwan te vergelijken met bijvoorbeeld Korea en Japan. Het is één van de veiligste bestemmingen binnen Azië. De Taiwanezen zijn bovendien heel vriendelijk en proberen je veelal te helpen. Er zijn regels over drinken in het openbaar vervoer, over waar je wel/niet mag roken en de meeste mensen houden zich hieraan. Wij hebben wel veel daklozen gezien, maar werd er niet gebedeld. Wij hebben ons, ook in Taipei en ook ’s avonds, niet onveilig gevoeld.

Fooi in Taipei

In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Japan wordt fooi geven in Taiwan niet gezien als belediging. Fooi geven wordt dus wel gezien als blijk van waardering. Maar: in Taipei is het niet gebruikelijk om fooi te geven. Het is dus zeker geen verplichting.

Vervoer in Taipei

Tijdens je bezoek aan Taipei zul je voornamelijk gebruik maken van de metro, omdat je hiermee de grote afstanden het snelst aflegt. Lees hier alles over de Taipei Metro.
In sommige gevallen doe je er beter aan om een taxi te pakken. De gele taxi’s rijden op de meter en kun je gemakkelijk aanhouden op straat. Een vrije taxi herken je aan een rood lampje ter hoogte van de achteruitkijkspiegel. Zorg er wel voor dat je je bestemming kunt tonen in Chinese tekens.
Ook nog een mogelijkheid: YouBikes. Deze leenfietsen hoef je niet op dezelfde plek terug te brengen maar staan door de hele stad, ideaal. Om een fiets te huren heb je de app en een creditcard nodig. Meer informatie over het huren van zo’n fiets vind je hier.