Taipei 101

De Taipei 101 móet je tijdens je reis naar Taipei gezien hebben, een uiterst indrukwekkende staaltje modern architectuur met een onconventioneel uiterlijk voor een wolkenkrabber. Het was met zijn 509 meter van 2004 tot 2010 het hoogste gebouw ter wereld, en is nog altijd het hoogste gebouw in Taiwan. Daarmee dient het direct ook als het ultieme uitkijkpunt over de stad waarvandaan je velen kilometers ver kan kijken over het stedelijke landschap omringd door groene bergen en dalen.

Wat kun je doen in Taipei 101?

Taipei 101

Uitkijkpunt Taipei

De Taipei 101 is in de eerste plaats natuurlijk hét perfecte uitkijkpunt. Vanuit de hele stad kun je de Taipei 101 zien liggen, en andersom dus zeker ook. De toren is 509 meter en was van 2004 tot 2010 het hoogste gebouw ter wereld, tot oplevering van de Burj Khalifa.

Het gebouw heeft 101 verdiepingen, vandaar ook de naam, en als bezoeker kun je met de lift op verdieping 88 tot 91 komen. Die lift brengt je in slechts 30 seconden (!) boven, en ondertussen zie je op schermen hoe snel je gaat en op welke verdieping je bent. Je stijgt zo snel dat je zelfs je oren kunt voelen ‘ploppen’, net als in een vliegtuig.

Eenmaal boven heb je op de 89ste verdieping prachtig uitzicht, zijn er winkeltjes en legio aan fotomogelijkheden. Op de 91ste verdieping kun je (als het weer het toelaat) naar buiten toe.

Op de 88ste verdieping kun je nog langs de enorme schokdemper lopen, die de 101 toren zo goed bestand maakt tegen aardbevingen en tyfoons. Een indrukwekkend staaltje techniek!

Dumplings eten

Je kunt je bezoek aan de Taipei 101 toren ook heel goed combineren met een lunch of diner bij Din Tai Fung, het beroemde xiaolongbao-restaurant. Deze soepdumplings moet je echt gegeten hebben tijdens je vakantie in Taiwan, en Din Tai Fung staat er niet voor niets bekend om. Elke locatie van deze keten wordt enorm druk bezocht, dus wees voorbereid om even in de rij te moeten staan. Als je eenmaal aan tafel zit worden de mandjes gestoomde dumplings in razend tempo op tafel gezet!

Taipei 101 winkelcentrum

Het uitzicht, daar kom je natuurlijk voor. Maar onder de toren zit een gigantisch winkelcentrum waar je gemakkelijk nog een uur of twee doorbrengt. Je vindt er echte luxe merken, zoals Gucci, Versace, Rolex en Burberry, maar ook toegankelijkere winkels zoals Cos, The North Face en Nike.